به تازگی استفانی اسلون و همکارانش از دانشگاه شیکاگو، با استفاده از نرمافزار ساختهی ناسا، آب و هوا و محیط اقیانوسهای سیارات فرازمینی مختلف را مدلسازی کردند. نتایج آنها نشان میدهد که شرایط برخی از این جهانهای بیگانه برای حیات موجودات زنده از زمین هم بهتر است.
دکتر اسلون اظهار داشت: «جستجوی سازمان فضایی ناسا برای حیات در کیهان روی سیاراتی که در منطقهی حیات قرار دارند، متمرکز شده است. وضعیت این سیارات به گونهای است که میتوانند اقیانوسهایی از آب مایع داشته باشند. اما تمام اقیانوسها شرایط میزبانی از حیات را ندارند، در حالی که با توجه به شرایط گردشهای جهانی برخی سیارات، اقیانوسهایی وجود دارند که اماکن بهتری برای زندگی هستند.»
زندگی روی سیاره زمین به پدیدهی «خیزش آب» بستگی دارد. این فرایند باعث میشود که مواد مغذی از اعماق تاریک اقیانوسها به سطح آب برسند؛ جایی که در معرض نور خورشید است و حیات فتوسنتزی در آن اتفاق میافتد. هر چه تعداد خیزشها بیشتر باشد، مواد مغذی بیشتری به سطح آب میرسند. در این صورت فعالیت زیستی نیز بیشتر خواهد بود.

دکتر اسلون گفته است: «شرایطی وجود دارد که باید روی سیارات فرازمینی به دنبال آنها باشیم.» تیم تحقیقات انواع سیارات فرازمینی را مدلسازی کردند و توانستند بهترین شرایط یک سیاره برای توسعه و سکونت زیستکرهی پویا را تعیین کنند.
دکتر اسلون گفت: «ما از یک مدل چرخش آب در اقیانوس استفاده کردیم تا مشخص کنیم خیزش آب در کدام سیارات بهینهتر است. در چنین سیاراتی میتوان احتمال بیشتری برای وجود حیات در اقیانوسها در نظر گرفت. ما متوجه شدیم که شرایطی مانند چگالی بیشتر هواکره، سرعت پایینتر در گردش و وجود قارهها، بازده خیزش را افزایش میدهد.»
او افزود: «نتیجهی دیگری که گرفتیم، این است که احتمال دارد زمین بهترین شرایط برای حیات را نداشته باشد. در واقع ممکن است حیات در سیارات دیگر از محیطی بهره ببرد که از سیارهی ما شرایط بهتری برای سکونت موجودات زنده فراهم کند.»
ما همیشه در فناوریهایمان به محدودیتهایی بر خواهیم خورد. به همین خاطر، میتوان با قطعیت گفت که حیات در کیهان فراوانتر از حیات قابل آشکارسازی است. این یعنی در جستجویمان برای حیات فرازمینی، باید گروه بزرگی از سیارات قابل سکونت را هدف بگیریم که زیستکرهی فعال و بزرگی در تمام سیاره دارند. اینها سیاراتی هستند که میتوان حیاتشان را به آسانترین شکل ممکن آشکار کرد و جایی که میتوانیم معنی حیات غیرقابل آشکارسازی را بهتر درک کنیم.
مترجم: هانیه الزهرا بوداغی/ ویراستار: زهرا جعفریان/ تحریریهی رسانهی علمی کیهانشناس